S:t Petri Kyrka – stadens enda katedral


I kvarteret bakom Stortorget ligger S:t Petri kyrka, som restes i början på 1300-talet och är Malmös enda katedral. Kyrkan är uppförd i rött tegel och med Maria kyrkan i Läbeck som förebild.

Det höga tornet som byggdes först i slutet av 1800-talet sedan två tidigare 1400- talstorn rasat, är allt sedan dess ett dominerande inslag i Malmös skyline. Kyrkan har ursprungligen vackra kalkmålningar, men de kalkades först över och togs senare bort i samband med en renovering i mitten på 1800 talet — bara KrämarkapelleiS målningar är bevarade i medeltida skick.

Malmö var en av Danmarks viktigaste städer och interiören i S:t Petri är fylld av skatter frän 1500- och 1600-talen. Det magnifika 15 m höga altaret i renässansstil är vackert utsirat, målat och förgyllt. Predikstolen från 1599 är byggd i sandsten och svart kalksten. Även orgelfasaden är ett mästerverk skapat efter en originalritning som godkändes 1785 av Gustav III. Den ursprungliga medeltidsorgeln, som fortfarande fungerar och sägs vara världens äldsta fungerande orgel, finns idag på Malmö Museum.

Adress: Göran Olsgatan 1

Karta:

Visa större karta